Æsler i mange udformninger

Farver og striber

Verden over findes der lige så mange æsel- som hesteracer. Lige så mange størrelser (fra 60 cm til 170 cm i stangmål) og næsten lige så mange farver som hestene. De mest almindelige i Danmark er dog de vildhestefarvede små krydsningsæsler med kors (ål og skulderstribe) og med mere eller mindre tydelige zebra-striber på benene.

Udseendet

Æsler tilhører hestefamilien men det er tydeligt at se, at der er stor forskel på æsler og heste. Først og fremmest er proportionerne helt anderledes. Æslerne har meget længere ører og de bæres elegant af et hoved  der er noget større end hestenes, i forhold til kroppen. Der er to årsager til de lange ører. Æsler er ørkendyr og i ørkenen er der både varmt og langt mellem maden. Så de store ører bidrager til at afkøle dyret og så hører de bedre hvor resten af flokken er, når de spredes i jagten på føde.

Hovene

Også hovene er forskellige fra hestes. Æslerne er skabt til at færdes i ujævnt klippeterræn, så deres hove har tilpasset sig og er smallere og mindre, fordi de har mere brug for godt fodfæste end for at kunne løbe hurtigt. Æslernes hove er utrolig stærke og æsler behøver ikke gå med sko. Tværtimod indeholder æselhove flere olier end hestehove og de vokser meget hurtigere. Derfor skal man være påpasselig med at få dem beskåret ofte nok. I modsat fald kan æslet ende med alt for lange hove,” snabelsko”, som er en meget smertefuld tilstand, som kan give varig skader på led og knogler og invalidere dyret.

Andre interessante artikler

Få råd og vejledning

Som medlem af Landsforeningen Dansk Æselavl, får du adgang til en kæmpe base af erfaring og viden, som vi har samlet siden foreningens start i 1975

Kontakt os