Fodring af æsler

Æsler bliver nemt fede

Æsler er utroligt nøjsomme og kan overleve på næsten ingenting. De er specialister i at forarbejde meget groft foder og er derfor i fare for at blive alt for fede, hvis man i misforstået godhed fodrer dem som heste. Begrænset adgang til græs og/eller hø samt halm er tilstrækkeligt. Dertil naturligvis et passende vitamin- og mineraltilskud. Og de fleste æsler elsker deres saltsten. Æsler skal ikke have korn, men har et stort behov for træstof, og ynder at gnave i deres stald, skrælle træer eller beskære roser! Derfor kan det være fornuftigt at tage sine forholdsregler og f.eks. beskytte sit træværk med sømbånd el. lign.

Huldvurdering

Æsler aflejrer fedt på en anderledes måde end heste. Bl.a. ses på mange æsler en såkaldt spækkam på oversiden af halsen. Er denne først etableret er det vanskeligt at slippe af med den igen, hvis æslet taber sig, bliver den blødere og kan ligefrem vælte til siden. Så galt bør det dog ikke gå, fede æsler er i stor fare for at blive forfangne, en meget smertefuld sygdomstilstand i hovene.

Æsler behøver ikke meget

  • Vand

  • Stråfoder som fx hø, halm eller frøgræs

  • Vitaminer og mineraler

  • Saltsten

Andre interessante artikler

Få råd og vejledning

Som medlem af Landsforeningen Dansk Æselavl, får du adgang til en kæmpe base af erfaring og viden, som vi har samlet siden foreningens start i 1975

Kontakt os