Den daglige pasning
Opstaldning/fold
Æsler behøver ikke nødvendigvis en stald. Et godt læskur kan gøre det. MEN da æslets pels ikke er vandtæt er det vigtigt, at dyrene kan komme i læ for regn og vind. De har ifølge hesteloven krav på et tørt strøet leje med plads til at alle dyr kan ligge ned samtidig i vinterperioden.
Foder
Æsler er GROVÆDERE. Dvs. de skal kun undtagelsesvis have korn og kun en lille smule græs. Æsler skal ikke gå på græsfold hele døgnet, da de bliver alt for fede på denne måde. Vi anbefaler en jordfold, gerne som en vandrefold, hvor dyrene skal bevæge sig rundt efter vand, foder mm. Et godt stråfoder, hø, halm eller frøgræshalm er normalt rigeligt. Hertil lidt vitamin/mineraltilskud samt en saltsten.
Vand
Stråfoder som fx hø, halm eller frøgræs
Vitaminer og mineraler
Saltsten
Pels
Æslets pels isolerer rigtig godt mod varme/kulde. MEN da vi har med et ørkendyr at gøre er pelsen ikke vandtæt. Derfor anbefaler vi et læskur året rundt og ikke kun i vinterperioden, som hesteloven kræver
Hovpleje
Æslets hove gror hurtigere end hestehove. En tilpasning til æslets levesteder, ørkener og bjerge. Hovene indeholder flere olier end hestes og er bedre til at optage fugt fra omgivelserne. Dette kan give problemer i vores fugtige klima, hvor mange af vores dyr også går på bløde arealer, hvilket yderligere forhindrer slid. Mange æsler har seedy toe/white line disease, som opstår pga. bakterier/svampe i jordbunden Det er vigtigt at alliere sig med en dygtig beslagsmed med interesse for æsler, også fordi æsler står anderledes på fødderne end heste. The DonkeySanctuary i England har en vejledning for beslagsmede. Pete Ramey
Tandpleje
Æsler bør have efterset tænderne ca. en gang om året. Æseltænder er rod-åbne, dvs. de vokser hele livet. Derfor kan der udvikles tandspidser og andre smertefulde tilstande. Tal med din dyrlæge. Det kan jo passende gøres samtidig med den årlige vaccination mod tetanus(stivkrampe) og influenza.
Ormekur – lungeorm
Forår og efterår børe man tjekke for parasitter (orm) hos æslerne. Det foregår ved at man afleverer et par pærer for hvert dyr til dyrlægen, som så kan se, om dyrene har orm (det har de altid) og hvor mange.Dyrlægen anbefaler så om /hvilken slags ormekur, man skal give. Æsler kan have lungeorm uden at vise symptomer, hvorimod heste kan blive meget syge. Det er her den myte er opstået, at man ikke kan have heste og æsler på samme fold. Men eftersom almindelig ormekur dræber lungeorm, er det i virkeligheden ikke noget problem. Dyrlægen kan teste specifikt for lungeorm, hvis man vil være helt sikker.
Et almindeligt problem i vort fugtige klima er div. Hudlidelser hos æslerne. Dyrene klør sig og det kan være svært at afgøre om det skyldes lus, regneksem (svamp) eller skab/muk (mider)
Et andet hudproblem, som æsler mere udsatte for end heste, er sarcoider, en godartet hudkræft-lidelse, som kræver hjælp fra dyrlægen.
Det største problem
MEN, det aller største helbredsproblem hos vore nøjsomme dyr er OVERVÆGT. Der skal virkelig ingenting til, så står man med en tyk basse! Og overvægt fører desværre ofte til forfangenhed, en meget smertefuld tilstand i hovene, som kan føre til at hovbenet drejer og dyret må aflives. Og æsler kan, i modsætning til heste, blive forfangne på alle 4 ben.